Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Сім'я та родина > Перший триместр майбутньої мами та малюка

Перший триместр майбутньої мами та малюка

Якщо наші мами та бабусі могли лише уявити собі, як розвивається їхня дитина, то нашому поколінню жінок таки поталанило більше. Адже сучасна майбутня мама може щомісяця стежити, як змінився її малюк, та знати, які органи розвиваються у кожному з місяців вагітності. Невеличке фото плоду з УДЗ можна навіть прикріпити на холодильнику та щоранку розпочинати день із приємного усвідомлення того, що всередині Вас розвивається маленьке тендітне життя.

Як усе відбувалося…

Через тиждень після зустрічі яйцеклітини із сперматозоїдом зародок потрапляє в матку і кріпиться до її стінки. Тіло дитини буде неначе із цеглинок «складатися» з білків, жирів і вуглеводів. Тільки уявіть собі, із клітин, які зараз нагадують прозоре желе, виросте крихітне малятко зі сердечком, що б'ється. І це за перші три місяці! Та поки що зародок настільки маленький, що помістився б на кінчику голки. Але, незважаючи на такий розмір, із ним відбуваються величезні зміни. З перших тижнів розвиваються нервові клітини. Для їхнього нормального формування Вам потрібно споживати лецитин, адже на 70% ці клітинки складаються з нього. З 4-го тижня формуються три важливі групи клітин. Одні з них перетворяться на нервову систему, шкіру і волосся, інші – у травний тракт, щитовидну залозу, а треті – в кістки і м'язи. З 6-го до 10-го тижня у зародка буде дуже важливий період, коли він особливо чутливий до впливу довкілля. Якби Ви змогли побачити його, то помітили б голову і... хвіст. Так, у цей час у нього є маленький хвостик. Але дуже скоро він зникне. До 8-го тижня Ваш спадкоємець нагадуватиме за розміром квасолинку і ростиме із швидкістю 1 мм в день! До кінця першого триместру всі органи малюка будуть на своїх місцях і почнуть рости і розвиватися.

Як росте малюк?

Здоров'я малюка багато в чому залежить від Вашого способу життя й харчування.

Дитина росте, не зупиняючись ні на хвилину. Їй весь час потрібні вітаміни, мікроелементи і білки. Якщо впродовж 8-годинного робочого дня Ви вип'єте філіжанку кави з круасаном, із Вашим здоров'ям нічого не трапиться. А ось плоду така їжа нашкодить. Адже Ваш організм «бере» все зі своїх запасів, щоб забезпечити маля необхідним. Відтак до крові потрапляють речовини, які погано впливають на розвиток дитини. Тому звикайте стежити за харчуванням: нехай воно буде корисним, регулярним і продуманим!

Фахівці не рекомендують радикально змінювати меню з настанням вагітності (якщо, звичайно, Ви не харчувалися раніше лише чаєм з бутербродами).

  • Нехай розмір порцій залишається приблизно таким самим, як і раніше. Проте «коефіцієнт їхньої корисної дії» має бути вищим: Вам потрібно отримувати у збалансованому вигляді жири, білки і вуглеводи. Це особливо важливо в перші три місяці, коли закладаються всі органи і системи малюка.
  • Зараз дієтологи радять дробне харчування. Максимально корисним має бути обід (40%), потім – перший і другий сніданки (30% і 20%), а найлегшою залишається вечеря (10%). Намагайтеся готувати м'ясні, рибні страви та каші на сніданок або обід (вони подарують багато енергії), а на вечерю їсти щось молочне або овочеве.
  • У перші три місяці вагітності можете дозволити собі все: навіть смажену картоплю або солоний огірочок (пізніше від цих смаколиків доведеться відмовитися). Смакові пристрасті – сигнали організму. Так він повідомляє, чого йому не вистачає.

Настрій матусі

Перший триместр можна вважати найемоційнішим. Ви, мабуть, і не підозрювали, що можете бути такою сентиментальною: посміхаєтеся, дивлячись на дитячі речі, а через декілька хвилин вже сумуєте. Від сміху до сліз – один крок. Такі перепади легко пояснити: вони залежать від активності гормонів. Навчіться розслаблятися! Заплющте  очі та зосередьтеся на диханні. Уявіть себе на галявині в лісі серед пахощів квітів і співу птахів.

Ваші відчуття

На 6-му тижні Ви вже можете помітити зміни, які відбулися з вагою. Одні в цей період худнуть, інші – набирають вагу. Загалом за перший триместр можете набрати від 1,8 до 3,6 кг

На 8-му тижні матка досить збільшується, через це Ви можете відчувати певний дискомфорт.

До 12-го тижня зазвичай проходять вранішня нудота і слабкість. Щоб перебороти токсикоз, думайте, що це не ознака захворювання, а перший провісник народження малюка.

Здоров’я за абеткою

Під час вагітності Вас можуть турбувати деякі нездужання. Проте не треба лякатися. Щойно дізнавшись, що будете мамою, Ви спробуєте відразу пригадати, чи не приймали сильних лікарських препаратів... До 10-го тижня у зародка функціонує власний орган кровотворення. Тому плід дещо захищений. Проте в майбутньому постарайтеся уникати вживання медичних пігулок. Вагітним небажано захоплюватися ліками, особливо в першому триместрі. У цей час формуються внутрішні органи малюка. З багатьма недугами можна впоратися за допомогою народних засобів, фітотерапії і гомеопатії.

Чи вдасться перебороти токсикоз?

Найчастіше токсикоз з'являється на початкових термінах вагітності. Можливо, Вас заспокоїть те, що триває він не більше трьох місяців. Повністю перемогти його не вийде (уявіть, які зміни відбулися у Вашому організмі), але значно полегшити симптоми цілком можливо. Протягом дня постарайся їсти часто, але малими порціями. Не обмежуйте себе в питті.

Чудовий засіб проти токсикозу – лимон. Завжди тримайте його під рукою. Його запах зніматиме неприємний стан. Поставте біля себе тарілочку з декількома скибочками. Можете  також  порадитися з лікарем. Можливо, він порекомендує якісь гомеопатичні препарати. Гормональні зміни – не єдина причина нудоти. Психологи стверджують, що її викликають поганий настрій, стрес і перевтома. Тому думайте тільки про позитивні моменти в майбутньому.

Ранкові рекомендації

Не вставайте відразу після пробудження. Полежіть в ліжку ще 15 хвилин. Гарний спосіб, щоб знешкодити токсикоз – поснідати в ліжку.

Попросіть коханого приготувати Вам сніданок – це зовсім не складно й не забере у нього багато часу в ранкових зборах на роботу. Лише підкажіть, які продукти мають входити до Вашого лікувального сніданку.

  • Скибочка чорного хліба з джемом або медом. Мед швидко засвоюється, відтак зменшує нудоту і підвищує опірність хворобам. Крім того, бутерброд зарядить Вас енергією.
  • Крекер або несолодке печиво.  Допоможуть Вам підтримати рівень цукру в крові.
  • Банан. Джерело вуглеводів і калію, необхідного Вам і дитині. Крім того, в ньому є магній. Під час токсикозу організм може відчувати його нестачу.
  • Горнятко імбирного чаю. Його смак і запах освіжають – і про нудоту Ви швидко забудете. Імбир багатий на цинк, який допомагає при токсикозі. Цей чай підсилює кровообіг. Його радять пити маленькими ковтками, роблячи перерви. Замість цукру можете додати ложку меду.

Якщо нудота не проходить довгий час, Вам дошкуляє блювота і Ви щодня втрачаєте вагу, зверніться до фахівця.

Метеоризм

Здуття живота і нетравлення шлунка говорять про те, що кишківник працює погано. Допоможіть йому, тим паче, що зробити це не так вже й важко.

Перевірені поради:

  • Під час їди ретельно пережовуйте їжу. Замість звичних сніданку, обіду і вечері готуйте собі перекуску 5–6 разів на день.
  • Не зловживайте продуктами, які можуть викликати метеоризм: квасоля, капуста, горох. Їжте їх по трохи. Від солодощів і смаженого поки що відмовтеся.
  • Частіше пийте йогурт і кефір. Вони активізують роботу кишківника.
  • Не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі – вони теж поліпшують травлення.

Печія

Вона часто з'являється на самому початку вагітності. Ви можете відчувати печіння в області грудей і неприємну тяжкість у стравоході.

Знешкоджуйте та перемагайте печію:

  • Протягом дня їжте мінімум 5–6 разів невеликими порціями. Тоді шлунок не буде переобтяжений.
  • Тимчасово не вживайте жирної, гострої, копченої і кислої їжі. Пийте більше соків, фруктового чаю і мінеральної води без газу. Допомагають перебороти  печію й трав'яні відвари, наприклад, відвар меліси або лимонника звичайного.

Застуда

Дощова львівська погода іноді готує нам неприємні сюрпризи. ОРЗ – один із них. Проте зараз Вам небажано приймати лікарські препарати, отож, скористайтеся домашніми методами і зовсім скоро видужаєте.

  • Пам'ятайте, що найкращі ліки – відпочинок. Організм витрачає багато сил на боротьбу з хворобою. Якщо Ви додатково навантажуватимете його, то у вірусів з'явиться шанс перемогти. Щоб укріпити імунітет, їжте більше продуктів із вмістом вітаміна С. Пийте липовий чай, журавлиний та обліпиховий морси, відвар шипшини або березовий сік. У всіх цих напоях багато вітамінів.
  • Купіть оксолінову мазь і перед виходом з будинку акуратно змащуйте слизову оболонку носа. Це хороший захисний бар'єр від інфекції, які передається повітряно-краплинним шляхом.
  • Зробіть собі інгаляцію. У заздалегідь розігрітий порожній чайник для заварки покладіть подрібнені зубчики часнику. Подихайте над ним 10–15 хвилин.
  • Справитися з нездужанням допоможе молоко з медом (звичайно, якщо немає алергії на ці продукти). Випийте на ніч склянку цього теплого коктейлю  і до ранку почуватиметеся значно краще.

Цистит

Основні симптоми – часте сечовипускання і біль в області сечовипускального каналу. Причина цього захворювання – інфекція, що викликала запалення сечового міхура. Що швидше Ви почнете діяти, то легше переборете недугу.

Ваші дії.

  • Щодня випивайте не менше 2,5 л рідини. Добре, якщо це буде нирковий чай, відвар шипшини, кропиви або кульбаби (ці рослини мають сильну сечогінну дію).
  • Їжте побільше страв, які містять помідори і буряк. Робіть морс із брусниці. Смачна лісова ягода – чудовий бактерицидний засіб. Вона допоможе позбавитися від запалення. Фахівці вважають, що брусниця не дає бактеріям закріпитися на стінках сечового міхура.
  • Приймаючи ванну, додайте до води 3–4 краплі масла лимона. Корисні також масла лаванди, ромашки і герані. Їх часто використовують при захворюваннях сечовивідної системи.

Захворювання порожнини рота

Ви помічаєте, що під час чищення зубів ясна кровоточать? Річ у тому, що в майбутньої мами змінюється гормональний фон. Відтак середовище в роті стає дещо іншим. Наліт на зубах утворюється частіше. Запалення ясен називається гінгівіт. Фахівці стверджують, що запущене захворювання призводить до втрати зубів навіть частіше, ніж запущений карієс. Не допустіть цього!

  • Заваріть ромашковий чай і дайте йому настоятися протягом 15 хвилин. Ви можете полоскати ним рота або пити лікувальний відвар тричі на день.
  • Щоб активізувати кровообіг в яснах, пережовуйте їжу поволі та ретельно.
  • Чистіть зуби за всіма правилами: щітка має рухатися від низу до верху (від ясен до краю зуба). Повторюйте цю процедуру і вранці, і ввечері, а коли немає можливості –бодай ретельно прополощіть рота.
  • Включіть в меню більше овочів і фруктів, багатих вітаміном С. Це не лише цитрусові, а й чорна смородина, паприка, яблука, брюссельська капуста. Вітамін С захистить від вірусів у порожнині рота і зробить ясна здоровими.
  • Щоб швидше засвоювався необхідний для зубів кальцій, їжте курагу, горішки кеш’ю, йогурт. Ці продукти містять багато магнію, разом з яким кальцій краще засвоюється.
  • Обов'язково зверніться за рекомендацією до стоматолога. Він порадить Вам необхідні засоби й лікувальну зубну пасту. Медицина не стоїть на місці. У сучасних  стоматологічних клініках є спеціальні матеріали, створені з урахуванням потреб майбутньої мами.

Температура

Існує багато способів знизити температуру, не навантажуючи організм хімією.

  • Один із кращих жарознижувальних засобів – компрес з яблучного оцту. Він не так різко пахне і менше сушить шкіру. Розведіть його в такій пропорції: на 1 л прохолодної води 5–6 ст. ложок оцту. Змочіть рушник у розчині і прикладіть його до лоба, а потім – до верхньої частини ніг. Після цього відразу ляжте в ліжко і накрийтеся.
  • На тумбочці поряд із ліжком поставте термос із теплим грейпфрутовим або апельсиновим соком. Пийте також чай із малиновим варенням – це перевірений народний засіб.
  • Врахуйте, що при високій температурі Ваш організм втрачає велику кількість рідини. Її необхідно щоразу поповнювати, щоб скоріше одужати.

5 важливих порад від медиків

  1. Приблизно до 12-го тижня вагітності станьте на облік у жіночій консультації. Зверніться до подруг, в яких є діти. Вони зможуть порадити Вам свого лікаря. При виборі орієнтуйся не лише на репутацію клініки, а й на її місце розташування.
  2. Звикайте до здорового способу життя! Відмовтеся від кави, алкоголю, міцного чорного чаю, смажених і жирних страв. Натомість додайте до свого меню більше різноманітних овочів і фруктів, круп, молочних продуктів.
  3. Поділіться з майбутнім батьком своїми думками, переживаннями, планами. Це допоможе Вам із самого початку разом готуватися до появи малюка. Не варто покладатися на те, що коханий зрозуміє все без слів. Йому нелегко здогадатися, що відчуває вагітна – потрібна Ваша допомога.
  4. Не приймайте жодних ліків без попереднього погодження з лікарем (навіть при хронічних захворюваннях). Коли Ви все-таки застудилися, відразу зверніться до фахівця. Він порекомендує те, що Вам підходить.
  5. Якщо Ви працюєте, перегляньте свої звички. Намагайтеся добиратися до офісу пішки, якщо він не надто далеко. Під час обідньої перерви виходьте на свіже повітря.

 

Бажаємо Вам доброго самопочуття та приємних емоцій; легко пережити перший триместр та плавно перейти до другого, про який ми Вам розповімо наступного разу.


Автор та редакція дякують за сприяння у підготовці матеріалу головному лікареві медичного центру “Інтерсоно” Андрію Пелику

Діана Ангельська

Назад