Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Весільні зали > Критерії вибору весільного залу

Критерії вибору весільного залу

Коли Ви вперше задумалися над тією кількістю справ, яка звалиться Вам на голову під час весільних приготувань, то, мабуть, навіть не здогадувалися, що матимете стільки приємних і не дуже клопотів. Отож, ми трішки полегшимо Ваші обов’язки, подавши декілька основних порад щодо того, як вибрати гарний зал для проведення свята.

Адже погодьтеся, коли 150 осіб сидять пліч-о-пліч у приміщенні, де зазвичай поміщаються лише 100, у серпневий полудень, коли покази термометра зупинилися на позначці +37° і немає кондиціонера, – про жодне свято не може бути й мови. Тому, щоб уникнути незручних ситуацій та не псувати собі настрою, зважте на деякі наші спостереження.

Розташування залу важливе тим, що на початку свята всі гості мають до нього доїхати, а наприкінці – дістатися звідти додому. Отож, транспортне сполучення бодай громадським транспортом є досить важливим чинником. Оскільки не всі мають власне авто, а розвозити гостей додому, кому в якій годині захочеться, – безперечно зайвий клопіт для молодят та батьків.

Проте, якщо зал Вам дуже припав до душі, – можете орендувати мікроавтобус, який задовольнятиме бажання ваших втомлених гостей покинути гулянку.

Дизайнерські якості приміщення

За будь-яких обставин вибору зал для весілля має бути світлим, добре провітреним, з приємними кольорами на стінах і стелі. Поцікавтеся в адміністраторів: чи можете Ви самотужки прикрасити зал, чи Вам запропонують щось на місці. Велике значення мають столи та стільці.

Вишукані ресторани для святкових подій одягають стільці у спеціальні святкові покривала, а столи накривають гарними скатертинами в тон до них.

Не зайвим буде переглянути фото з попередніх весіль та обрати для себе сервірування столу. Багато закладів нашого міста сьогодні мають чималий перелік пропозицій для наречених.

Щодо самих гостей

Не забудьте дуже ретельно порахувати, скільки їх буде. Щоб, бува, не трапилося, що 20–30 гостей просто фізично немає куди посадити. Або ж, навпаки, Ви розраховували на 150 осіб, а прийшло лише 120. Радості від того, звичайно, мало, адже за 30 тих, котрі не з’явилися, Ви оплатили з розрахунку 200 грн на особу (це в кращому разі). Тому, перш ніж братися до пошуків залу, складіть ретельний список гостей з усіма можливим корекціями.

Наявність місця для танців

Це може бути окремий зал або просто спеціально облаштоване місце. В одних закладах відпочинку танцювальний майданчик – у приміщенні, в інших – на вулиці під накриттям.

Тому зважте, що, коли погодні умови не відповідатимуть Вашим бажанням, танцювати, напевно, не захочеться не лише Вам.

Крім цього, на запальних гулянках час від часу танцюють усі або практично усі, тому місце для танців має вміщувати всіх охочих добряче повеселитися під музику.

Вартість меню на людину – теж неабиякий важливий момент під час вибору, оскільки тут сума коливається від 120 до 350 грн. Якщо помножити її на кількість гостей – матимете приблизно 1/3 кошторису всього весілля. Окрім цього, в меню ресторану зазвичай не входить алкоголь, м’ясне, солодкий стіл, фуршетний стіл, кава, чай... Ці позиції варто узгодити з адміністрацією закладу під час першої зустрічі.

Оплата додаткового часу роботи закладу

Дуже часто про цей пункт молодята дізнаються вже на самому весіллі. Адже багато закладів працюють до певної години (навіть під час весілля) і за додатковий час існує погодинна оплата. Наприклад, ресторан працює до 23.00. Відтак кожна наступна година вартуватиме для наречених ще 100–150 грн.

Є ще один момент. Якщо весільний заклад розташований у житловому будинку, може існувати обмеження: після 23.00 музика звучатиме вдвічі тихіше. Власник закладу не бажатиме мати скарги від мешканців будинку, тому до побажань молодят та гостей найчастіше ніхто не прислухається.

«Незайнятість» залу

Ще одним важливим критерієм вибору залу для проведення весілля є його незайнятість на конкретний день. Звичайно, добре, коли день одруження можна було б підлаштувати до того дня, на який Ви змогли знайти ідеальний весільний зал.

Та це вдається не завжди. Досить часто найкращі весільні зали бувають замовленими на тривалий час наперед на всі суботи. Але залишаються ще всі неділі. Чому б не організувати свято саме цього «сьомого дня, коли небом сказано відпочивати».

До слова, одні мої знайомі одружувалися в п’ятницю. Після скороченого робочого дня усі запрошені приїхали на гостину, а після святкування мали ще два повноцінні дні відпочинку. Чом не вихід із ситуації?  

Аванс за оренду приміщення

Майте на увазі, що всі фінансові питання у передвесільній метушні треба ретельно обдумувати та чітко відстежувати. Так-от, сума авансу буде різною в кожному закладі. Зазвичай замовників записують до Книги резервування (або, простіше, до блокнота чи зошита з майбутніми орендами). Бажано бути присутніми під час запису та за усім спостерігати.

Завбачливі молодята навіть можуть попросити розписку із вказаною сумою авансу, точною датою весілля та датою отримання авансу. У час економічної кризи трапляються випадки, коли адміністратори «гублять» Ваше замовлення, якщо до них звертається заможніший клієнт із пропозицією влаштувати набагато пишнішу гулянку, ніж ваше одруження з двох сторін та чотирма родинами. Тому не відмовляйтеся від додаткових гарантій.

«Добровільно-примусові» умови

Інколи в ресторанах існують додаткові умови, які потрібно обговорити відразу. Так, деякі ресторани мають закріплених за собою музикантів, які обслуговують їхні гулянки. Коли ці музики – високої кваліфікації, вважайте, що Вам поталанило.

Та можливий варіант, коли адміністрація закладу, переслідуючи власні меркантильні цілі, пропонуватиме Вам за немалу ціну послуги справжніх нездар…

Тому будьте дуже пильними! Або ж іще один випадок адміністраторських хитрощів, щоб впіймати двох зайців відразу. Якщо кількість Ваших гостей становить приблизно половину від того, що може вмістити весільний зал, – на другій половині залу адміністрація може обслуговувати звичайних відвідувачів.

Погодьтеся, запропонувати охочим страви із весільного меню та заробити на цьому ніколи не зайві кошти – доволі велика спокуса.

Переваги готельно-відпочинкових комплексів

Якщо ж молодята бажають у день свого одруження мати чимало додаткових послуг: вільну стоянку для авто запрошених, освітлену площу перед закладом та облагороджену територію для пам’ятних фото, можливість замовити таксі, перевдягтися чи просто відпочити 20–30 хвилин у тиші комфортного номера – тоді Ваш вибір мав би зупинитися на готельно-відпочинкових комплексах.

Дуже часто ці заклади пропонують ще й подарунки молодятам, на зразок – безкоштовного номера для першої шлюбної ночі, поселення за пільговим тарифом певної кількості гостей або картки постійних клієнтів для обслуговування та надання усіх послуг зі знижкою.

Крім того, нареченим не слід буде турбуватися, куди прилаштувати на ночівлю 60-літніх тітку з дядьком, яким і додому далеко, і з родичів ніхто не поспішає їх запрошувати до себе. Якщо ж на весілля приїжджають гості з-за кордону, то поселення їх у готелі – найкращий варіант для всіх.

Гості почуватимуться, неначе риба у воді (матимуть усі вигоди, меню на вибір, транспортні послуги – усе, до чого зазвичай звикли іноземці), а молодята – не соромитимуться, що не так прийняли вуйка з Канади.

 

Діана АНГЕЛЬСЬКА

Назад