Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!
Для перегляду Флеш-елементів, скачайте будь-ласка флеш плеєр!

Архів новин

Реклама

"НАШЕ ВЕСІЛЛЯ" > Категорії > Весільний торт > Марципанові солодощі

Весільний торт - Марципанові солодощі

Солодощі здавна відігравали важливу роль у весільному застіллі. Традиційне українське весілля славилося солодкими калачами, завиванцями та коржами. Через декілька століть їх змінили вафлі зі згущеним молоком і горішки, маківники та медівники. Натомість сучасні молодята дбають не лише про смакові якості весільного торта, а й хочуть, щоб він мав гарний вигляд та вишукане оздоблення (яке можна було б не лише споглядати, а й з’їсти). Тому дедалі рідше користуються послугами місцевих «тіток-випікальниць» і таки звертаються за послугами до професійних кондитерів. Вартість їхніх творінь, звичайно, більша, проте й асортимент та якість продукту варті того.

Марципанові торти – новомодна європейська тенденція

Зазвичай усі модні віяння, які вкорінюються у нашій теперішній весільній обрядовості беруть свій початок у котрійсь із європейських країн. Щодо виробництва марципанових тортів, то з ним моя співрозмовниця Лілія Літепло вперше познайомилася в Англії. Одного дня, гуляючи в одному з лондонських районів, дівчина випадково натрапила на магазинчик з усілякими хитрощами з «кондитерської справи». Її вразила неймовірна кількість усіляких пристосувань та літератури. Особливо тортики, оздоблені прикрасами з марципану та «айсінгу» – цукрового пластиліну або цукрової мастики.

Для України виготовлення марципанових тортів – досить новий та мало поширений різновид діяльності. Адже досі українські споживачі насолоджувалися лише смаком торта. Тепер же мають змогу отримувати задоволення і від споглядання солодкого дива, оскільки марципанова техніка відкриває невичерпні можливості для цього.

Запроваджуючи цей напрям кондитерської справи в нашій країні, майстри-кондитери долають чимало труднощів. У Великобританії – це традиційний, досить налагоджений бізнес. Є велика кількість спеціалізованих магазинів, де легко можна дістати будь-який інструмент чи необхідний складник, готовий продукт, навіть потрібний відтінок того чи іншого барвника. Водночас усе це можна придбати за каталогом через Інтернет і навіть з безкоштовною доставкою. Крім цього, постійно з’являється багато авторських книг з цієї теми, знання можна почерпнути з періодичної преси, для початківців проводять курси, щорічні виставки. В Україні все це лише на стадії зародження. Тому існують певні труднощі – наприклад, щодо постачання матеріалів з Англії.

Замовити, отримати, з’їсти

Тривалість роботи над замовленням залежить від величини торта, а надто – від самої складності виконання. Щонайменше – це 10–12 годин для одного виробу (випічка, декорування дощечки під торт, оздоблення самого торта, коробка). Іноді кондитери працюють декілька днів поспіль над однією роботою.

Майстри щоразу намагаються догодити клієнтові, хоча іноді таке трапляється, що змушені відмовити – коли замовлень більше, ніж це фізично можна зробити. Для постійних клієнтів, звісно, існують знижки або ж додаткова вага виробу в подарунок.

Коржі та начинки

Коли Ви вирішите, що хочете прикрасити свій стіл таким солодким шедевром – гайда робити замовлення! Вам запропонують вибір начинки та коржів. Він поки що не дуже великий, адже за специфікою роботи досить важко поєднати випічку із закордонним декоруванням. Англійські торти менш вишукані за смаком і спрямовані на щонайбільший термін придатності. Так, класичний весільний торт в Англії – твердий кекс з різноманітними сухофруктами та горіхами або ж бісквіт з легкою кремовою чи джемовою начинкою. Термін його придатності – від 14 днів до 2 місяців. Звісно, це дуже полегшує роботу кондитера. Українські кондитери намагаються, щоб смакові якості залишались не менш важливими, тому підшукують старі, традиційні для української випічки рецепти, експериментують. Хоча є табу – безе та желатинові муси, які просто несумісні з технологією марципану. Велике значення має також вік замовника: якщо тортик для дитини – пропонують більш легку начинку, для дорослого –  вишуканіший смак, різноманітні поєднання коржів та начинок.

Солодке диво

Такі вишукані торти сьогодні замовляють до різних подій: дня народження, весілля, ювілею, хрестин, першого причастя, підвищення по роботі, Дня Валентина, 8 Березня… Кондитери також практикують оздоблення марципаном та цукровою мастикою весільних короваїв.

Іноді клієнт приходить із чітко сформульованим побажанням – і майстри солодкого творіння стараються втілити це в життя: роблять ескіз, узгоджують нюанси. Крім того, у них є величезний набір ілюстрованого матеріалу, де найвибагливіший замовник зможе знайти те, що припаде йому до душі. Адже кожне замовлення – це новизна, задоволення і творчість.

Послугами львівських марципанових кондитерів користуються ласуни із Івано-Франківська, Вінниці, Хмельницького та інших регіонів. Питання доставки відразу узгоджується із замовником. Дуже часто виробники після замовлення телефонують клієнтові, щоб дізнатися, чи задоволений він смаковими якостями виробу та його зовнішнім виглядом. Цей вияв уваги дуже важливий для клієнтів, кількість яких щоразу збільшується. Адже кожний марципановий тортик своєрідний і унікальний, майстри ніколи повністю не повторюються, завжди залишаючи місце для творчості та інтерпретації.

Ціна торта варіюється від 250 грн за кг, але вона залежить також від складності роботи та матеріалу, який досить дорогий. Кондитери пропонують клієнтові справжній марципан (якщо його влаштовує ціна), використовують лише високоякісні англійські барвники, більша частина яких – натурального походження, мають оригінальні підставки для ярусних тортів, використовують по можливості лише натуральні продукти для випічки.

 

Матеріал підготований завдяки консультації з кондитерами

Лілією Літепло та Світланою Чередниченко.

P. S. Коли дівчат запитують, для чого стільки праці і старань – адже це тільки торт, вони впевнено відповідають: „Кожен наш тортик – це своєрідний витвір мистецтва, нехай і короткочасний. Якщо торт бодай трішки зробив свято яскравішим – для нас це найкраща нагорода за нашу працю!”

Леся КІЧУРА

Назад